Notícies

Noemí Llauradó proposa un Pacte de Ciutat contra el Sexisme per eradicar els comportaments i les actituds masclistes a Reus

Per Llauradó, aquest acord de consens ha de servir ‘per definir una estratègia compartida amb agents de ciutat que ha de permetre incidir en aquests factors estructurals que mantenen i reprodueixen el sexisme’.

Noemí Llauradó proposa un Pacte de Ciutat contra el Sexisme per eradicar els comportaments i les actituds masclistes a Reus
Noemí Llauradó proposa un Pacte de Ciutat contra el Sexisme per eradicar els comportaments i les actituds masclistes a Reus

Noemí Llauradó, cap de llista d’ERC a les eleccions municipals, ha explicat, acompanyada de la número 3 de la llista, Montserrat Flores, la proposta de la candidatura que encapçala en matèria d’igualtat. En aquest sentit, la republicana ha proposat impulsar un Pacte de Ciutat contra el Sexisme per eradicar els comportaments i les actituds masclistes a Reus. 

Per Llauradó, ‘el sexisme és un sistema que categoritza les persones en funció del sexe, n’estableix una jerarquia  i atorga a cada sexe comportaments, rols, valors i capacitats diferents. A diari, a través dels mitjans de comunicació podem veure com es reprodueixen situacions d’abusos sexistes que ens interpel·len directament com a societat i com a persones individualment i que hem de treballar per eradicar’.  

‘El pacte de Ciutat contra el Sexisme ha de ser una eina que posi l’accent en els aspectes estructurals que mantenen i reprodueixen el sexisme. Hem de facilitar la identificació de les conductes sexistes que estan tan interioritzades i es donen de forma tan quotidiana que, en molts casos, les hem naturalitzat’, ha destacat Llauradó.

El pacte local contra el sexisme ha de ser una ‘estratègia integral i compartida’ amb agents feministes, lgtbi+, socials, culturals, econòmics i institucionals de la ciutat que ha de servir per incidir en tots aquests factors estructurals que mantenen i reprodueixen el sexisme.

Llauradó ha destacat: ‘Treballarem aquest pacte amb una diversitat de sectors de la ciutat, i per això avui ens acompanyen persones que representen el món empresarial, comercial, de l’educació,  de les entitats, de les associacions de veïns, de l’esport. Aquest diàleg a molts nivells permetrà construir un pla d’acció compartit, que incorpori les diferents perspectives i tingui en compte els diferents eixos de desigualtat, per fer que les accions que totes i tots impulsem siguin efectives’.

D’aquesta manera, la cap de llista republicana ha emfatitzat la necessitat d’un pacte de ciutat ‘perquè cal actuar com a societat, des de tots els àmbits de forma coral, individualment i col·lectivament. Perquè en cap àmbit de la vida pública ni privada es tolerin actituds i accions masclistes’. 

Per la seva part, Montserrat Flores ha detallat com s’impulsarà el pacte. ‘Al pacte hi seran convidades a afegir-s’hi totes les persones particulars, entitats, col·lectius o institucions que ho desitgin, per reforçar el compromís de ciutat i participar en els continguts i accions que se’n derivin. La nostra idea és obrir-lo a tota la ciutadania, comerç, empresa, cultura i oci, educació, àmbit laboral, mitjans de comunicació i institucions entre d’altres’.

Els principals objectius d’aquest pacte de ciutat seran evitar les violències masclistes en tot el cicle vital, afavorir una comunicació inclusiva i eradicar els estereotips sexistes, avançar en un espai públic dissenyat per a totes i tots, fomentar la implicació ciutadana en el rebuig dels comportaments sexistes i afavorir la diversitat de referents, entre d’altres propostes.  

‘Afegir-se al pacte de ciutat, per a qualsevol persona, entitat, col·lectiu o institució, suposarà adherir-se a un seguit de compromisos que acabarem de definir participativament amb el grup de representants de sectors de la ciutat que inicialment hi donarà impuls’, ha detallat Flores. 

Alguns dels compromisos que es proposaran són:

  • Visibilitzar i denunciar qualsevol forma de discriminació cap a les dones per raó de gènere. És a dir, aquells casos en què es discrimina les dones per ser dones.

  • Garantir la igualtat de tracte entre dones i homes

  • Aportar els coneixements que puguin tenir sobre la realitat i vies de resolució del masclisme en el seu àmbit específic, per tal que tota la ciutat en puguem aprendre i es puguin millorar les accions que s’impulsen.

  • Afrontar críticament les situacions que puguin ser causa de desigualtats per raó de gènere en espais públics i xarxes socials.

  • Participar en les accions formatives que estiguin al seu abast sobre la realitat i vies de resolució de les desigualtats per raó de gènere, i promoure accions formatives si en tenen oportunitat.

  • Promoure en entitats, col·lectius i institucions accions que fomentin l’empoderament i lideratge femení.

  • Visibilitzar el compromís i l’adhesió al Pacte de Ciutat contra el Sexisme en l’espai públic (comerços, institucions, empreses).

  • Avançar en accions concretes com: recomanacions sectorials, projectes, guies de bones pràctiques, formacions específiques, revisions de protocols.
    Alinear el Pacte de Ciutat contra el Sexisme amb les polítiques i plans que s’han activat com són el Pla Municipals de Polítiques Feministes o el Pla d’Urbanisme Feminista, entre d’altres.