Notícies

Noemí Llauradó proposa un pla específic de rehabilitació per augmentar i millorar el parc d’habitatge disponible a Reus

La cap de llista republicana ha anunciat que es destinaran 2 milions d’euros al llarg del proper mandat per rehabilitar el parc d’habitatge reusenc. Els principals objectius són garantir un creixement urbà sostenible de la ciutat i regenerar els entorns residencials.

Noemí Llauradó proposa un pla específic de rehabilitació per augmentar i millorar el parc d’habitatge disponible a Reus
Noemí Llauradó proposa un pla específic de rehabilitació per augmentar i millorar el parc d’habitatge disponible a Reus

Noemí Llauradó, cap de llista d’Esquerra Republicana a Reus, ha presentat aquest dijous al matí, a la plaça Gabriel Ferrater del barri Fortuny, la primera proposta en l’àmbit de l’habitatge del seu projecte de futur per a Reus.

En aquest sentit, Llauradó ha desenvolupat la necessitat de rehabilitar el parc d’habitatge reusenc i ha proposat impulsar un pla específic de rehabilitació d’habitatge dotat amb 2 milions d’euros, 500.000 euros a l’any, per al següent mandat. ‘Cal actuar i oferir eines per millorar les condicions de vida de les persones que habiten en edificis envellits o en mal estat de conservació. Les polítiques de rehabilitació i habitatge són polítiques de benestar i requereixen un treball transversal en el qual entren en joc diferents àmbits com poden ser: habitatge, urbanisme, serveis socials, sostenibilitat… la nostra és una proposta ambiciosa que busca, per un costat, rehabilitar els habitatges però també afavorir una regeneració urbana’, ha explicat Llauradó.

La candidata republicana ha recordat que la mitjana del parc d’habitatge de Reus és de 48 anys i, segons el cens, un 2,2% del parc d’habitatges està envellit. Aquest parc d’habitatge més envellit es concentra al barri Fortuny, la Pastoreta, el nucli antic, Horts de Miró i el Carme. ‘Aquesta proposta també treballa per al Reus sencer, està oberta a arribar a aquells habitatges, aquelles zones de la ciutat, que més necessitin aquests 2 milions d’euros de suport a la rehabilitació d’habitatge. Hem d’actuar sobre l'obsolescència urbana i afavorir la regeneració de la ciutat i una bona manera és impulsar accions transformadores com aquesta’, ha afirmat.

Les accions previstes en el programa de rehabilitació que ha proposat Llauradó se centren en la millora de l’accessibilitat dels edificis, la reforma de les façanes i l’eficiència energètica. ‘Estem parlant d’accions com recuperar l’aïllament de la façana exterior de l’edifici o incorporar ascensor per millorar l’accessibilitat. També treballarem per aprofitar les ajudes europees com els Next Generation o programes per a la rehabilitació d’entorns residencials que impulsin altres administracions. El nostre objectiu és treballar de manera transversal, dins de l’ajuntament i també fora, per recollir els màxims recursos amb aquesta finalitat: rehabilitar els habitatges i regenerar els entorns residencials de Reus’, ha detallat.

Per Llauradó, els objectius d’aquest pla són diversos i beneficiosos per al conjunt de la ciutat. D’aquesta manera ha indicat: ‘Amb aquest programa de rehabilitació també treballem per assolir uns beneficis clau per a la ciutat. En primer lloc, apostem per un creixement urbà sostenible, que regenera la ciutat i que vol incidir en aquelles zones amb habitatge més antic. Aquest programa també treballarà per adaptar els edificis i fer-los més accessibles i més sostenibles. En tercer lloc, aconseguirem una millora de la qualitat de vida de les persones en l’àmbit de la salut, el confort i el benestar. I per acabar, també contribuirem a la lluita contra la desigualtat social amb la millora d’entorns urbans tendents a la generació de segregació urbana’. 

Per acabar, Llauradó ha posat èmfasi en què amb aquest programa també es busca una segona derivada que és recuperar els espais per viure a Reus. ‘A prop del punt on ens trobem, podem comptar amb equipaments públics ben a prop. Equipaments que generen molta vida al seu voltant. Cal regenerar aquestes zones de la ciutat per fer-les més amables, més vivibles i ho farem amb aquestes tres línies de treball que us estem explicant: la millora del parc d’habitatges, la regeneració dels entorns residencials i l’increment de la vida social al voltant dels equipaments que ja existeixen al barri’.